Hoppövning 3

 

Det här är en evighetsövning som du kan rida flera gånger efter varandra. I övningen blandas skritt, trav och galopp och genom att jobba med övergångar blir hästen mindre stark.

 

 

Mål Ryttaren övar på att kommunicera med sin häst.

Svårighetsgrad Lätt till medelsvår övning där du behöver kunna kontrollera din häst. Kan ridas med olika stor precision. Hinderhöjd 0,70-1,00 meter. Övningen kan ridas i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 60 meter.

 

Träning på övergångar Börja med att värma upp hästen i samtliga gångarter. Lägg ut ett par upphöjda cavalettibockar (detta saknas på skissen). Rid i ett lugnt tempo och öva på att byta galopp över cavalettibockarna. Var noga med att förbereda varje byte. Gör ett ”markerat galoppsprång” över cavalettibockarna. Det kan vara en bra hjälp att räkna ”3-2-1-byt” för att ge byteshjälpen i rätt ögonblick. Det är viktigt att hästen har energi i galoppen även när du rider i ett lugnt tempo. Om den inte vill byta kan du behöva »knacka till« lite bestämt med skänkeln.

Hinderuppställning Bomserie 1: Bomserie med varannan bom på marken och varannan upphöjd cavaletti med lite kort avstånd (avstånd 1,10 meter). Hinder nr 2: Räcke med travbom framför (2,2 meter framför räcket). Hinder nr 3: Serie med ett kryss och en kryssoxer (med 5,5 meter emellan och en travbom 2,2 meter framför det första krysset). Hinder nr 4: Räcke. Hinder nr 5: Oxer.

Så här rider du övningen Börja med att rida över bomserien i höger varv, bryt av till skritt och skritta cirka fem till tio meter. Sedan travar du igen och travhoppar hinder nr 2. Därefter bryter du av till trav och hoppar serien (hinder nr 3) i trav och fortsätter i galopp över hinder nr 4. Bryt av till skritt efter hindret och lossa hästen. Fatta galopp igen och galoppera över hinder nr 5. Börja om från början.

Avstånd för ponny Om du rider ponny kan avståndet mellan travbom och hinder minskas till 2,0-2,2 meter beroende på ponnyns storlek. Avståndet mellan kryss och kryssoxer (hinder nr 3) kan minskas till 5,0-5,5 meter. Avståndet mellan travbommarna kan kortas till 0,80-0,90 meter för B-ponny, 0,90-1,00 meter för C-ponny och 1,00-1,10 för D-ponny.

Tänk på Rama in hästen hela tiden och var noga med att inte ”rida iväg den”, speciellt på hinder nr 4 och 5. Var noga med att ha kontroll över hästen. Om du inte lyckas är det bara att upprepa banan igen.

30 mar 2013

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)