Hoppövning 2

 

förutom att den är gymnastiserande för hästen, hjälper den till att göra den lydig. Ryttaren övar på att renodla sina hjälper och få hästen att svara både framåt och tillbaka.

Mål: Ryttaren övar sin takt och rytm och på att renodla sina hjälper och få hästen att svara både framåt och tillbaka. Dessutom tränar ryttaren sin framförhållning. Övningen ger ett kvitto på om hästen är lydig och svarar på ryttarens hjälper.

Svårighetsgrad: Det här är en medelsvår övning där hinderhöjden kan varieras upp till max 1 m. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten minimum 20 x 50 m eller större.

Uppvärmning: Trava över bom/cavalettiserien (hinder nr 1) på volt i båda varven ett par gånger som uppvärmning.

Hinderuppställning Hinder nr 1: Bom/cavalettiserie (bom, 2 st cavaletti och bom med 1.3m emellan, 0.9-1.2m för ponny). Placeras ca 2 m innanför spåret.

Hinder nr 2: Rättuppstående hinder med travbom framför (ca 2.5 m framför, 2-2,4m för ponny). Placeras ca 2 m innanför spåret.

Hinder nr 3: Studsserie som består av kryss in och ut och två räcken i mitten. Avstånd ca 2.8m (2.4-2.6 för ponny) mellan hindren i serien.

Hinder nr 4 och 5: Oxrar.

Så här rider du övningarna:

Övning A:

Trava över bom/cavalettiserien och travhoppa därefter hinder nr 2. Fortsätt i galopp, byt varv och byt galopp och hoppa tillbaka över hinder nr 2 (OBS! rulla in travbommen). Bryt till trav och trava över bom/cavalettiserien (hinder nr 1). Upprepa övningen ett par gånger.

Övning B:

Starta i trav i höger varv och trava in i studsen (hinder nr 3), fortsätt i galopp och bryt till trav på kortsidan, rid utanför hinder nr 1 och travhoppa hinder nr 2. Fortsätt i galopp och hoppa hinder nr 4 i galopp. Bryt till trav och trava över bommarna (nr 1). Om det är svårt att få ner hästen till trav kan du bryta av till skritt istället. Gör halt, rygga hästen, skritta fram och trava igen.

Övning C:

Avsluta med att rida exakt samma övning som övning B men fatta galopp efter bom/cavalettiserien (nr 1) och hoppa hinder nr 5 i galopp. Bryt av till trav och travhoppa hinder nr 2.

Tänk på Var noga med att hela tiden påverka hästen mellan hindren och vara ”före” i tanken och förberedd på vad som ska hända i nästa moment. Rid övergångar från galopp, ner till trav och ner till skritt. Trava igen och fatta galopp. Känn att hästen väntar på dej i alla gångarter. Lägg in en volt om du behöver för att skola hästen. Hästen ska vara lydig men ändå tänka framåt.

29 mar 2013

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)